Bij dit dieet worden middellange-keten-vetzuren (MCT) gebruikt, een soort vet dat uit kokosnoten en palmolie gewonnen wordt, naast de lange-keten-vetzuren (LCT) die normaal aanwezig zijn in voedingsmiddelen. MCT wordt ingenomen als een olie of emulsie. MCT heeft als voordeel dat het sneller gebruikt kan worden (gemetaboliseerd) door het lichaam en meer ketonen per gram vet produceert dan LCT. Doordat er sneller ketonen beschikbaar zijn in deze versie van het ketogeen dieet, zal er minder vet nodig zijn. Dit betekent dat er meer koolhydraat- en eiwitrijke voedingsmiddelen toegelaten zijn. Over het algemeen zal 30%-60% van de energiebehoefte voorzien worden door MCT-vetzuren. De exacte hoeveelheid voor jou of je kind zal door je arts en/of diëtist(e) worden bepaald.
Meestal wordt MCT langzaamaan in het dieet geïntroduceerd omdat het soms tot buikklachten kan leiden. Je arts en/of diëtist(e) zal jouw tolerantie, of die van je kind, monitoren. Een bron van MCT zal bij elke maaltijd of snack ingenomen moeten worden. Hoewel dit dieet meer flexibiliteit biedt door meer koolhydraten en eiwitten toe te staan, zullen de maaltijden zoals in het klassiek ketogeen dieet nog steeds gepland, berekend en afgewogen moeten worden.