Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Types ketogeen dieet

Je arts en/of diëtist(e) zal het meest geschikte dieet aanraden voor jou, of je kind, o.b.v. enkele factoren zoals je leeftijd, dagelijkse activiteiten, normale voedselinname, voorkeuren, etc. Alle varianten van het dieet zijn zeer hoog in vet, zeer laag in koolhydraten en vereisen meestal de inname van een vitamine- en mineralensupplement. Een regelmatige check-up bij je arts en/of diëtiste zal worden ingepland om je tolerantie, groei en gezondheidstoestand, of die van je kind, op te volgen.

Het klassiek ketogeen dieet en het MCT ketogeen dieet zijn al het langst beschikbaar. Iets recenter werden het gemodificeerde Atkins dieet en laag glycemische index dieet voor het eerst met succes toegepast. Je arts en/of diëtist(e) kan je een gepersonaliseerd ketogeen dieet aanraden waarin bepaalde toepassingen en functies van deze verschillende types worden gebruikt om te voldoen aan je individuele behoeften en noden, of die van je kind. Dit noemt men een gemodificeerd ketogeen dieet (mKD).

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet wordt gebruikt bij de dieetbegeleiding van moeilijk behandelbare of refractaire epilepsie. Het is een andere manier die kan helpen om je epileptische aanvallen (insulten) te verminderen of zelfs te stoppen. Het is het tegenovergestelde van wat je verwacht van een gezond en evenwichtig dieet. Het ketogeen dieet is zeer hoog in vet, zeer laag in koolhydraten en levert de minimale hoeveelheid eiwit die nodig is voor een optimale groei en herstel van lichaamsweefsels.

Meer weten

Het doel van het ketogeen dieet is de werking van je lichaam te veranderen door het aan te sporen om vet te gebruiken als belangrijkste energiebron i.p.v. koolhydraten.

Wanneer je koolhydraten eet worden deze afgebroken (gemetaboliseerd) door het lichaam om glucose te produceren als brandstof voor je hersenen en andere lichaamscellen. Wanneer je lichaam vet afbreekt, produceert het ketonen i.p.v. glucose als belangrijkste energiebron. Het zijn deze ketonen die de epileptische aanvallen blijken te stoppen of verminderen. Het precieze mechanisme (of mechanismen) waardoor het ketogene dieet werkt is echter nog niet volledig bekend.

Meer informatie

Blog

Leven met een ketogeen dieet: ontdek hier de ervaringen van andere patiënten!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten, evenementen en kookworkshops. 

Lees meer