Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Ketogeen dieet en epilepsie
Wat is het ketogeen dieet?
Lees verder

Het ketogeen dieet wordt gebruikt bij de dieetbegeleiding van moeilijk behandelbare of refractaire epilepsie. Het is een andere manier die kan helpen om je epileptische aanvallen (insulten) te verminderen of zelfs te stoppen. Het is het tegenovergestelde van wat je verwacht van een gezond en evenwichtig dieet. Het ketogeen dieet is zeer hoog in vet, zeer laag in koolhydraten en levert de minimale hoeveelheid eiwit die nodig is voor een optimale groei en herstel van lichaamsweefsels.

Lees minder
Hoe werkt het ketogeen dieet?

Het doel van het ketogeen dieet is de werking van je lichaam te veranderen door het aan te sporen om vet te gebruiken als belangrijkste energiebron i.p.v. koolhydraten.

Lees verder

Wanneer je koolhydraten eet worden deze afgebroken (gemetaboliseerd) door het lichaam om glucose te produceren als brandstof voor je hersenen en andere lichaamscellen. Wanneer je lichaam vet afbreekt, produceert het ketonen i.p.v. glucose als belangrijkste energiebron. Het zijn deze ketonen die de epileptische aanvallen blijken te stoppen of verminderen. Het precieze mechanisme (of mechanismen) waardoor het ketogene dieet werkt is echter nog niet volledig bekend.

Bij het ketogeen dieet eet je dagelijks zeer kleine hoeveelheden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen (suikers & zetmeel o.a. in chocolade, snoep, brood, aardappelen, pasta, etc.) en heel veel vet (o.a. mayonaise, boter, olie, etc.). Het is erg belangrijk dat je voldoende vetrijke voedingsmiddelen eet om je lichaam in staat te stellen voldoende ketonen te produceren en deze als energiebron te gebruiken.

Het ketogeen dieet wordt afgestemd op ieders individuele behoeften. Het kan worden aangepast waar nodig om zoveel mogelijk ketonen te produceren om te helpen je epileptische aanvallen te verminderen. Als het ketogeen dieet effectief is na een proefperiode van drie maanden blijven mensen met geneesmiddelresistente, refractaire epilepsie dit dieet meestal volgen gedurende 2 jaar. Hierna kan worden aangeraden om terug naar het normale dieet over te schakelen. Indien nodig, kan je dit dieet ook langer volgen.

Personen met de metabole aandoening Glut-1 deficiëntie syndroom (GLUT-1DS) en pyruvaatdehydrogenasedeficiëntie (PDHD) worden standaard geadviseerd dit dieet voor een lange tijd te volgen als onderdeel van de dieetbegeleiding.

Het is van uiterst belang dat het ketogeen dieet wordt uitgevoerd onder medisch toezicht. Voor meer informatie over het ketogeen dieet raadpleeg je best je arts en/of diëtist(e).

Lees minder
FAQ side Mobile.png
Voor wie is het ketogeen dieet geschikt?

Het ketogeen dieet wordt toegepast bij de begeleiding van geneesmiddelresistente, refractaire epilepsie bij kinderen en volwassenen die niet of onvoldoende reageren op 2 of meerdere anti-epileptica (AED’s). Men onderzoekt ook de mogelijkheden van het ketogeen dieet bij andere neurologische aandoeningen.

Lees verder

Het ketogeen dieet is niet doeltreffend voor iedereen. Het succes van het dieet kan variëren van persoon tot persoon. Voor sommigen kan het resulteren in volledige controle van de aanvallen. Anderen kunnen de aanvallen beter controleren, met mogelijks minder bijwerkingen, waardoor de levenskwaliteit kan toenemen. Je zal je persoonlijke doelen moeten stellen in overleg met je arts en/of diëtist(e) om te bepalen of het dieet voor jou werkt.

Bij aanvang van het dieet zal je je medicatie waarschijnlijk verder moeten blijven innemen. Wanneer blijkt dat het dieet helpt om je epileptische aanvallen te controleren, kan je arts je hoeveelheid medicatie herzien en je eventueel aanraden deze langzaam af te bouwen.

Lees minder
FAQ side desktop.png

Meer informatie

Blog

Leven met een ketogeen dieet: ontdek hier de ervaringen van andere patiënten!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten, evenementen en kookworkshops.

Lees meer