Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
BACK TO ALL BLOGS

Ketoweek van Sabrine

 My Ketogenic Diet
door    My Ketogenic Diet
20/11/2021

Waarom heb je aan het Ketoweek-avontuur deelgenomen?

Ik ben altijd in voor een uitdaging. In de afgelopen jaren heb ik met veel diëtisten die gespecialiseerd zijn in het ketogeen dieet gesproken. En met een aantal mensen die het ketogeen dieet volgen of hun familie. Wij leren veel van deze contacten maar het is altijd anders om het zelf te ervaren. Nu kwam het idee om dit met een groep collega’s te doen. En aangezien we toch thuis werken en ik vrijwel geen fysieke bezoeken kan afleggen in deze Covid periode, was dit een mooie kans om te ervaren hoe het is om een week in de schoenen van een keto-kampioen te stappen en te ervaren of het leven dan anders is. En of ik mijn sociale leven, voor zover als dat er nu is, kan combineren met dit dieet.

Wat vond je ervan? Hoe voelde je je?

De eerste twee dagen voelde ik mij prima. Op de derde dag voelde ik mij niet zo lekker. Vanaf dag 4 ging het weer beter en voelde ik mij weer ‘normaal’. Sporten ging wel moeizamer dan wanneer ik niet in ketose ben. Wat mij opviel is dat ik de bekende lunchdip de gehele week niet ervaren heb. En de zoete smaak heb ik ook niet gemist. Waarschijnlijk omdat we een erg gevarieerd menu hadden, waarin vrijwel alle smaken terug kwamen.

Ik vond het een super interessant experiment en vooral een enorme uitdaging. Het voorbereiden van de maaltijden, het afwegen van de ingrediënten en vooral het bereiden van meer dan 20 recepten die ik nog nooit eerder gemaakt had. De eerste keer dat je een recept probeert is altijd het lastigst. Ik was erg blij dat we een kant-en-klaar tussendoortje hadden. Soms heb je gewoon even snel wat energie nodig en geen tijd om lang in de keuken te staan.

Wat was jouw grootste uitdaging? / Wat zijn volgens jou de grootste uitdagingen bij ketogeen koken?

Mijn grootste uitdaging is het niet snoepen van de ingrediënten tijdens het koken. Maar algemeen vind ik de grootste uitdaging kant-en-klare producten vinden die je direct kunt eten. En bij het bereiden van maaltijden moet je alle ingrediënten precies afwegen. Dat bij elkaar kost best veel tijd en vereist een goede planning.

Had je ooit gehoord van het ketogeen dieet en de gerelateerde ziekten voordat je bij Vitaflo werkte? Waar en wanneer?

Ik was al wel bekend met diverse dieetpreparaten, vanuit mijn vorige baan bij een facilitair bedrijf. Maar wat het dieet precies inhield, welke vormen er waren en hoe streng het was, dat heb ik pas geleerd tijdens mijn opleiding bij Vitaflo.

Om verder te gaan over het onderwerp: Had je al ervaring in de ketogene keuken? Zo ja, hoe? Zo niet, wie heeft je daarbij begeleid en hoe is het verlopen?

Ja. Ik heb meerdere keto kookworkshops georganiseerd en samen met Chef Neil van Vitaflo begeleid. Natuurlijk heb ik goed geluisterd naar de informatie die Chef Neil daar gaf. En ik heb mogen proeven van de gerechten die hij daar maakte.

Qua theorie heb ik aan het begin van mijn carriere bij Vitaflo een interne opleiding gehad over het ketogeen dieet. En gedurende de jaren ben ik aanwezig geweest bij meerdere congressen over het ketogeen dieet voor artsen en diëtisen.

Afgelopen jaren heb ik al meerdere keren zelf een recept geprobeerd in mijn eigen keuken. Het recept voor de wortelcake heb ik samengesteld op basis van andere recepten voor wortelcake.

Ben je meer voor olijfolie of zonnebloemolie? Waarom?

Dat is voor mij om het even. Zonnebloemolie werkt misschien beter om te verhitten. Dat spettert en rookt minder.

Wat waren je favoriete ingrediënten om mee te koken?

De groenten! Die smaak vind ik erg lekker.

Wat was je favoriete gerecht om te maken? En om te eten?

Mijn favoriete gerechten om te maken waren de soepen. Deze zijn gemakkelijk om te maken en dus snel klaar. Je kunt ook gemakkelijk meerdere porties in één keer maken en de rest invriezen* voor een later moment. En het lijkt wel een soort magie als je de staafmixer in de soep zet. Je ingrediënten mixen en je soep krijgt opeens een fantastische kleur.

Mijn all-time favorite om te eten is de Mississippi mud pie. Dit gerecht heeft een krokante bite in de bodem. In combinatie met de romige vulling en slagroom is dat mijn favoriete zoete gerecht.

De MCT pizza is mijn favoriete hartige gerecht. Een pittige bite met de twee soorten kaas en snel klaar.

Heb je na deze week een gouden tip voor in de ketogene keuken? (Bijvoorbeeld een bepaalde kooktechniek, speciale kruiden, het gebruik van een toestel …)

Een goede weegschaal is goud! En misschien nog belangrijker is een goede voorbereiding. Probeer ingrediënten terug te laten komen in opeenvolgende dagen. Dit maakt dat je minder ingrediënten hoeft te weg te gooien omdat je ze niet meer nodig hebt en de houdbaarheid verstrijkt.

* Voor een betere kwaliteit, zo snel mogelijk na het koelen invriezen. Eenmaal ontdooid, dezelfde dag nog gebruiken en niet opnieuw invriezen.

Meer informatie

Blog

Leven met een ketogeen dieet: ontdek hier de ervaringen van andere patiënten!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van onze nieuwste recepten, evenementen en kookworkshops.

Lees meer